Необходими продукти:
1. 4 яйца
2. 1 чаена чаша захар (ако ползвате кафява захар ще стане още по-вкусно!)
3. 2 чаени чаши настъргани ябълки
4. 2/3 чаена чаша олио
5. 2 чаени чаши брашно
6. 1 бакпулвер
7. 1 ванилия
8. ½ кафeна лъжичка хлебна сода
Начин на приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта и олиото. Може да направите това на
ръка с вилица, а може да ги разбиете и с кухненския робот, за по-бързо. Последователно добавяте брашното (което е
добре да пресеете), ванилията, бакпулвера и содата, като
бъркате непрекъснато, накрая и настърганите ябълки, като пак
разбърквате.
Сместа за кекса е готова да бъде изсипана във формата за печене, която
задължително предварително трябва да намажете с олио! В противен
случай, след като се изпече кексът с ябълки няма да може да се отдели
цял от формата, в която е изпечен, ще остане по нея и ще се наложи да го
хапвате в насипно състояние. Намажете добре цялата формата за кекс,
като използвате много малко мазнина. Всички тези указания обаче са
излишни, ако ползвате силиконова форма за кекс, защото по нея кексът не
залепва, дори и да не е намазана.